Po zimě si zase můžeme užít pestré nabídky ovoce nejen v supermarketech. Čerstvé, lahodné a navíc i velice zdravé plody bychom měli mít nejen v letních měsících na talíři denně. A jaké že si vlastně můžeme dopřát s příjemným pocitem, že svému tělu dodáváme to nejlepší? Pojďme si dát k dobru několik zajímavých tipů!

 

  1. Ananas

Tropické ovoce, které je už ale v našich zeměpisných šířkách skoro jako doma. Chcete zhubnout a myslíte to vážně? Látky obsažené v ananasu tomu mohou trochu napomoci. Toto ovoce navíc obsahuje prakticky všechny vitamíny skupiny B, hořčík, fosfor a železo, skvěle odvodňuje a působí i protizánětlivě. V létě pak přijde ananas vhod i jako první pomoc při slunečním úžehu, který hrozí hlavně v tropických dnech.

 

  1. Kiwi

Obrovské množství vitamínu C a ještě více vlákniny. Ovoce, které pochází původem z Číny, má v kuchyni všestranné využití. Hodí se do marmelád, koláčů a dezertů, nejen těch lehkých a vysloveně letních. Skvělou chuť bude mít i v domácích jogurtech nebo zmrzlinách. A pozor, kiwi vydrží v kuchyni při vhodném skladování (chladno a vlhko) i celý měsíc, takže se nebojte, že „přezraje“ jako kupříkladu banány. Je to i kvůli nižší míře chemického ošetření.

 

  1. Ostružiny

Obrovská porce vlákniny a vitamínu C, ostružiny jsou společně s jahodami královnami každé české domácnosti dbající o zdravou výživu. Namíchat si je můžete s cereáliemi, mohou se i rozmixovat do jogurtů nebo prostě mlsat jen tak. Náročným přijdou asi trošku nakyslejší, ale vězte, že každá porce znamená zdraví – a to nejen pro Vaše unavené oči (obsahují totiž pořádnou porci luteinu).

 

  1. Jahody

Na tohle ovoce nesmíme zapomenout! Přírodní antioxidanty, vláknina, vitamíny a minerály, navíc i úžasná chuť. Drobné ovoce, které tvoří z více než čtyř pětin čistá voda, je pro letní dny naprosto ideální volbou. Pěstovat si je můžete i doma – stačí malý květináč (ale můžete jich mít na zahradě klidně celou plantáž, údržba vlastně není tolik náročná) – skvělé jsou do míchaných nápojů, knedlíků či bublaniny. Kompoty, jahody se šlehačkou a skvělé mošty, kdo by vlastně odolal? Jahody krásně voní a rozličné využití mají samozřejmě i v kosmetice.

 

  1. Meruňky

Úžasný zdroj vlákniny, železa, draslíku nebo beta-karotenu, pomáhají snížit krevní tlak a rovněž nastartují metabolismus. Klidný spánek, regenerace (nejen) pokožky a zdravé oči, kdo by nechtěl, že? Meruňky mají navíc všestranné využití, pochutnat si na nich můžeme v moučnících, při letních grilováních zase skvěle doplní maso. Zmrzlina, marmeláda, prostě cokoliv.

Přečtěte si také